Zdrowe wypieki domowe

Smaczne potrawy na każdą okazję.

Babka zebra

Postautor: olczatka » 04 lip 2014, 19:08

zachciało mi się słodkiego;)
Składniki na część jasną:
mleko (125ml)
mąka pszenna (150g)
cukier (100g)
olej rzepakowy (70ml)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
kilka kropli olejku waniliowego

Składniki na część ciemną:
mleko (125ml)
mąka pszenna (130g)
kakao (20g)
cukier (100g)
olej rzepakowy (60ml)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

Przygotowanie:
Przygotowujemy 2 miski na dwa kolory ciasta. Do każdej wlewamy odmierzoną ilość mleka i oleju, dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Dodatkowo do jednej miski dodajemy przesiane kakao (wtedy nie będzie grudek), a do drugiej olejek waniliowy.

Przygotowujemy formę na babkę. Jeśli jest silikonowa, nie trzeba nic z nią robić, tradycyjną lepiej posmarować odrobina oleju i wysypać manną lub bułką tartą.

Warstwy lejemy na zmianę, po 1-2 łyżki białego, potem ciemne, nierównomiernie, wtedy powstanie nam ładny wzór zebry.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę (opcja piekarnika góra-dół). Po godzinie sprawdzamy patyczkiem, ciasto powinno być suche w środku, jeśli nie jest, to jeszcze chwilę pieczemy. Z podanych proporcji wychodzi 16
olczatka
 
Posty: 1598
Rejestracja: 31 gru 2012, 12:37

Babka cytrynowa

Postautor: olczatka » 19 sie 2014, 8:43

Składniki:
mleko (250ml)
mąka pszenna (300g)
cukier (200g)
olej rzepakowy (125ml)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
sok z 1 dużej cytryny (30ml)
skórka starta z cytryny
skórka pomarańczowa kandyzowana (50g)


Do miski wlewamy mleko (w wersji wegańskiej mleko sojowe), dodajemy cukier, mąkę i olej. Całość dokładnie miksujemy, pod koniec miksowania dosypujemy proszek do pieczenia, sodę, wlewamy sok z cytryny i dodajemy skórkę cytrynową i pomarańczową. Wszystko jeszcze chwilę miksujemy. Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy w temperaturze 180stopni przez około godzinę (opcja piekarnika góra-dół). Po godzinie sprawdzamy patyczkiem, ciasto powinno być suche w środku, jeśli nie jest, to jeszcze chwilę pieczemy. Z podanych proporcji wychodzi 16 porcji.

Babkę można polukrować – cukier robimy z soku z cytryny i kilku łyżek cukru pudru. Jednak nie jestem w stanie nawet na oko podać proporcji, bo lukier był wykonany spontanicznie pod życzenie dzieci. Osobiście bez lukru mi bardziej smakuje, więc przyjmijmy, że w tym przepisie lukru nie wliczałam w wartość kaloryczną.
olczatka
 
Posty: 1598
Rejestracja: 31 gru 2012, 12:37

Re: Zdrowe wypieki domowe

Postautor: Olga21 » 19 sie 2014, 10:30

Nie ma nic przyjemniejszego jak własnoręcznie zrobiony chlebek w domu, zapach roznoszący się w około jest cudowny a walory smakowe dużo lepsze niż te po kupnym chlebku. Popieram idee zabawmy się w piekarzy :)
Porady rachunkowo-finasowe i gospodarcze oraz pomoc w oddłużaniu można uzyskać pod adresem www.l-beneficio.pl
Olga21
 
Posty: 1
Rejestracja: 19 sie 2014, 10:15
Lokalizacja: Kraków

Re: Zdrowe wypieki domowe

Postautor: malina » 10 maja 2017, 9:01

ja polecam marchewkowe muffinki, wymagają niewiele czasu, a są idealne jako przekąska :)
polecam foremki do pieczenia z Jana Niezbędnego janniezbedny.pl/produkty/produkty-do-pieczenia/foremki-do-pieczenia ;)
malina
 
Posty: 20
Rejestracja: 14 sie 2015, 9:34
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zdrowe wypieki domowe

Postautor: Marenia » 28 cze 2017, 23:52

Ja będę zaraz eksperymentować ze zdrowymi, domowymi ciasteczkami owsianymi.
Jeśli chodzi o składniki, to będzie trochę spontan, ale co znajdzie się tam na pewno: jako podstawa - płatki owsiane, banan (rozgnieciony), rodzynki, Bio Pasa kokosowa Ekogram (ostatnio hit w mojej kuchni, uwielbiam), siemię lniane, słonecznik i chyba póki co to tyle:) Ale myślę, że będą genialne <3
Marenia
 

Re: Zdrowe wypieki domowe

Postautor: karolina.k130 » 08 sie 2017, 11:08

Może to nie jest stricte wypiek ale ze swojej strony mogę polecić fit placuszki dla osób ćwiczących. (1 porcja)

-50g płatków jaglanych lub owsianych zalewamy wrzącą wodą i czekamy aż zmiękną.
-Następnie dodajemy miarkę odżywki białkowej (ja mam o smaku truskawkowym).
-Opcjonalnie można dodać rodzynki.
-Mieszamy i na patelnię.
-Najlepiej smażyć na oliwie z oliwek lub oleju kokosowym.
-Na koniec usmażone placki smaruję masłem orzechowym i dodaję pokrojony banan.

Proste, pyszne i zdrowe!
karolina.k130
 
Posty: 2
Rejestracja: 04 sie 2017, 11:22

Re: Zdrowe wypieki domowe

Postautor: Lolek » 21 sie 2017, 23:28

A robiliście brownie z batatów albo buraków? Jestem ciekawy jak to to wychodzi, czy zjadliwe
Lolek
 
Posty: 51
Rejestracja: 30 sty 2016, 12:08

Re: Zdrowe wypieki domowe

Postautor: Moja_Gazetka » 25 sie 2017, 13:14

Też lubię sama piec chleb, najbardziej smakuje mi właśnie taki domowy :D Jeszcze jak się uda kupić dobrą mąkę, to już w ogóle cud, miód i orzeszki :mrgreen: A do robienia zakupów, również tych piekarniczo-cukierniczych polecam Wam naszą apkę MojaGazetka,com. Jest świetna, to zbiera wszystkie promki z popularnych sklepów, więc od razu wiadomo, gdzie się wybrać na shopping ❤
Moja_Gazetka
 
Posty: 20
Rejestracja: 25 sie 2017, 13:10

Re: Zdrowe wypieki domowe

Postautor: asmin » 18 lis 2017, 10:56

o tak, polecam wypiekac samemu chleb, nie am nic lepszego! ostatnio w sklepie kuchnianawidelcu kupiłam takie formy silikonowe na chleb własnie o wiele lepsze niz zwykłe blachy, te są wygodniejsze i łatwiej je umyć co jets tez ważne


Ostatnio przesunięty w górę 18 lis 2017, 10:56 przez: Anonymous.
asmin
 

Poprzednia

  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Wróć do Przepisy kulinarne i gotowanie

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]

cron

» Tu dostaniesz chwilówkę bez BIK! «