Przepis na pączki?

Odpowiedz


To pytanie jest elementem zabezpieczającym przed automatycznym zamieszczaniem postów.

BBCode wyłączony
Emotikony wyłączone
Przegląd tematu
Jeśli zamieszczasz link w poście to :
- niech post składa się z kilku zdań (pseudoposty będą kasowane)
- NIGDY NIE "WZMACNIAJ" swoich postów linkowaniem (posty i linki zostaną skasowane)
Chcesz wyróżnić swój post ? Daj mu +1 - stosowny button czeka na to
   

Rozwiń widok Przegląd tematu: Przepis na pączki?

Re: Przepis na pączki?

Post autor: Tomaszka » 18 lut 2019, 10:52

Niestety w Opolu nie mieszkam i sama robię pączki :) Ostatnio robiłam z nadzieniem różanym i pace lizać :)

Re: Przepis na pączki?

Post autor: Anna2222 » 27 sie 2018, 18:20

Tez miałam je okazje jeść ostatnio ;) Nigdzie nie widziałam takwiekich pączków jak własnie w tej Wytwórni Pączków ;)

Re: Przepis na pączki?

Post autor: Ida889 » 28 lip 2018, 19:23

Ja nie mam czasu piec pączków. Bardzo dużo pracy jest ze zrobieniem tego ;) Osobiście polecam Wytwórnie Pączkow w Opolu ;) Świże pączki , jak sie je dostaje to są jeszcze świeże ;)Mniam ;)

Re: Przepis na pączki?

Post autor: benia » 30 cze 2018, 21:02

Ostatnio robiłam z serkiem homogenizowanym, zdecydowanie wyszły super i nawet nie takie tłuste..

Re: Przepis na pączki?

Post autor: Malinkowa » 28 cze 2018, 9:02

Ja niestety ze względu na charakter pracy, nie mam czasu na pączki. Ale jak mam ochote to wybieam sie w moim Opolu do Wytwórni pączków ;) Są pyszne , ogromne ;) I w dodatku jest ogromny wybor nadzień ;)

Re: Przepis na pączki?

Post autor: TrendCenter » 10 sie 2013, 2:47

Mam u siebie podobny przepis na pączki,dzięki bo może skorzystam zmieniając kilka rzeczy. Podstawowa sprawa jest taka aby pączki nie wyszły zbyt tłuste,inaczej przestają smakować.

dieteyczny przepis na początki

Post autor: olczatka » 01 mar 2013, 7:53

Pączek nie musi być tak bardzo kaloryczny.Nie musi być pieczony w tłuszczu jak się okazuje, krótki przepis na dietetyczne pączki.

mąka tortowa (250g)
mleko (100ml)
drożdże (25g)
1 jajko (60g)
1 żółtko (20g)
1 łyżka cukru (20g)
½ łyżeczki soli
masło (20g)
starta skórka z cytryny
kilka kropli olejku waniliowego
dżem niskosłodzony (100g)
1 łyżeczka cukru pudru do posypania (10g)

Przygotowujemy rozczyn, mleko podgrzewamy, żeby było lekko ciepłe, dodajemy drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, ok. 15 minut powinno wystarczyć. Rozczyn jest gotowy jak jego poziom podniesie się co najmniej o połowę.

Do miski z wyrośniętym rozczynem wbijamy jedno całe jajko i jedno żółtko, ubijamy mikserem na puszystą piankę. Następnie wsypujemy mąkę, dodajemy startą skórkę cytrynową, kilka kropli dowolnego aromatu (ja dałam waniliowy) i pół łyżeczki soli. Wyrabiamy ciasto ręcznie. Ma mieć konsystencję klejącą, ciągnącą się – generalnie upierdliwą, ale wyrabiamy je energicznie co najmniej 5 minut. Jak już ciasto wyrobimy, to dodajemy roztopione masło i nadal wyrabiamy, aż ładnie nam będzie odchodzić od dłoni i wchłonie całe masło, na oko ok. 2 minut. Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 45 minut – musi podwoić swoją objętość.

Stolnicę podsypujemy odrobiną mąki i wykładamy na nią wyrośnięte ciasto. Po wierzchu też sypiemy lekko mąką, żeby nam się nie kleiło. Rękami rozpłaszczamy je na grubość ok. 2cm i wykrawamy dużym kubkiem koła. Na każde koło kładziemy łyżeczkę dżemu (10g na pączka) i sklejamy dokładnie brzegi, żeby nadzienie nie wypłynęło. Staramy się zachować kształt kuli, żeby to przypominało pączka, a nie bułeczki drożdżowe. Pączki układamy w sporych odległościach od siebie na blaszce, na papierze do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny.

Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 15 minut. Pod koniec jak zaczną się lekko rumienić smarujemy mlekiem i jeszcze z minutkę przypiekamy. Są wtedy na wierzchu bardziej szkliste. Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem. A jak ktoś woli dietetyczny lukier, to ja wyciskam sok z połowy cytryny, dodaję łyżeczkę cukru pudru, dokładnie mieszam i tym smaruję gotowe pączki.

Z podanych proporcji wychodzi 10szt.


Jeden pączek ma 150 kalorii ten z cukierni od 350 do 450

Przepis na pączki?

Post autor: Aśka » 21 sty 2013, 7:35

Cześć!
Do tłustego czwartku zostało jeszcze trochę czasu, ale lepiej być wcześniej przygotowanym... :P
Może znacie jakiś prosty i sprawdzony przepis na pączki? Chciałabym w tym roku sama upiec pączki, zamiast kupować w sklepie jakieś badziewie. Jestem pewna że wielu z Was samodzielnie robi je w domu i zna jakieś fajne przepisy. Byłabym bardzo wdzięczna :)
Pozdrawiam
Aśka

Na górę


» Tu dostaniesz chwilówkę bez BIK! «