Dietetyczne obiady

Smaczne potrawy na każdą okazję.

Re: Dietetyczne obiady

Postautor: refreshka » 23 maja 2013, 12:51

hmmm nigdy nie jadłam szparagów, ale muszę przyznać, ze twój przepis brzmi smakowicie ;)
refreshka
 
Posty: 97
Rejestracja: 18 mar 2013, 9:40

Gołąbki z młodej kapusty z kaszą gryczaną i selerem

Postautor: kristal » 27 maja 2013, 20:21

kasza gryczana sucha (100g)
1 duży seler (500g)
2 duże cebule (200g)
natka pietruszki
liście młodej kapusty (8szt)
przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa)

W dużym garnku gotujemy wodę z łyżeczką soli. Największe liście kapusty odrywamy i dokładnie myjemy, po czym wrzucamy na wrzątek i gotujemy 5 minut. Kiedy liście wystygną ścinamy twarde końcówki.

Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Seler gotujemy, następnie trzemy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na patelni pod przykryciem, aż będzie miękka. Wszystko wrzucamy do jednej miski, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przyprawiamy i dokładnie mieszamy.

Sparzone liście młodej kapusty rozkładamy, nakładamy na nie równomiernie farsz i zawijamy. Gołąbki układamy w garnku lub naczyniu żaroodpornym i gotujemy lub zapiekamy w piekarniku, do momentu, aż kapusta będzie miękka. Ogólnie młode liście są bardziej delikatne i czas gotowania jest krótszy niż białej kapusty. Można też bezpośrednio podgrzewać na patelni. Wtedy podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 15-20 minut. Z podanych proporcji wychodzi 8szt.
kristal
 
Posty: 348
Rejestracja: 06 sty 2013, 11:06

Muszle faszerowane soczewicą i szparagami

Postautor: kristal » 03 cze 2013, 19:49

soczewica czerwona sucha (100g)
szparagi (500g)
przecier pomidorowy (50g)
koperek
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka)

muszle makaronowe duże (20szt)

Muszle makaronowe gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, następnie przelewamy zimną wodą, żeby się nie posklejały. Jedna muszla ma ok. 25kcal.

Szparagi obieramy i wrzucamy na lekko osolony wrzątek, gotujemy do miękkości. Następnie odcinamy główki, a całą resztę szparagów kroimy na plasterki. Soczewicę czerwoną gotujemy w proporcji 1:2, po ugotowaniu ewentualny nadmiar wody odsączamy na sicie. Do miski wrzucamy ugotowaną soczewicę, pokrojone szparagi, posiekany koperek i przecier pomidorowy. Całość doprawiamy i mieszamy. Gotowym farszem nadziewamy ugotowane muszle, a na wierzch każdej kładziemy odcięte główki szparagów. Z podanych proporcji wychodzi 20szt.
kristal
 
Posty: 348
Rejestracja: 06 sty 2013, 11:06

Re: Dietetyczne obiady

Postautor: anniee » 24 lip 2013, 7:55

Ja bardzo lubię sałatkę z rucolą, serem, jabłkiem, słonecznikiem i miodem - https://www.maxkuchnie.pl/przepisy/salatki/salatka-z-rucola-serem-kozim-suszonym-jablkiem-slonecznikiem-i-miodem-79.html . Jest bardzo sycąca, a jednocześnie niskokaloryczna. Z resztą, domowe sałatki są świetne w każdej postaci. :)
anniee
 
Posty: 29
Rejestracja: 24 lip 2013, 7:51

Papryka faszerowana z mozzarellą i pistacjami

Postautor: kristal » 10 wrz 2013, 18:40

6szt papryki białe (600g)
ryż suchy (100g)
brokuł (250g)
cukinia (250g)
mozzarella (120g)
pistacje (20g)
przyprawy (sól, pieprz, kurkuma)

Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem kurkumy (dla koloru) i studzimy. Cukinię trzemy na tarce na grubych oczkach. Mozzarellę kroimy drobno lub trzemy na tarce. Pistacje obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki mieszamy i przyprawiamy do smaku. Gotowym farszem nadziewamy wydrążone z pestek papryki. Następnie układamy je w garnku, podlewamy wodą na ok. 1cm i gotujemy pod przykryciem 20-30 minut, aż papryka będzie miękka.
kristal
 
Posty: 348
Rejestracja: 06 sty 2013, 11:06

Papryka faszerowana z mozzarellą i pistacjami

Postautor: kristal » 17 wrz 2013, 18:08

Składniki:
6szt papryki białe (600g)
ryż suchy (100g)
brokuł (250g)
cukinia (250g)
mozzarella (120g)
pistacje (20g)
przyprawy (sól, pieprz, kurkuma)

Przygotowanie:
Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem kurkumy (dla koloru) i studzimy. Cukinię trzemy na tarce na grubych oczkach. Mozzarellę kroimy drobno lub trzemy na tarce. Pistacje obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki mieszamy i przyprawiamy do smaku. Gotowym farszem nadziewamy wydrążone z pestek papryki. Następnie układamy je w garnku, podlewamy wodą na ok. 1cm i gotujemy pod przykryciem 20-30 minut, aż papryka będzie miękka.
kristal
 
Posty: 348
Rejestracja: 06 sty 2013, 11:06

Kisz ziemniaczano-porowy

Postautor: kristal » 19 wrz 2013, 9:44

Ciasto na spód:
woda (50ml)
mąka pszenna pełnoziarnista (130g)
drożdże (15g)
olej rzepakowy (10ml)
przyprawy (sól, zioła prowansalskie, pieprz, chili)

Składniki na farsz:
ziemniaki (300g)
2 jajka (120g)
serek typu kanapkowy (150g)
1 duży por (250g)
olej rzepakowy (10ml)
przyprawy (sól, pieprz, chili, przyprawa do ziemniaków)

W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy mąkę, odrobinę soli, przyprawy i zagniatamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy olej rzepakowy, ciasto powinno nam wtedy ładnie odchodzić od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na około 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyklejamy nim dno i boki tortownicy o średnicy 24cm. Boki wystarczy wykleić do 2/3 wysokości blaszki. Ciasto zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie obieramy i kroimy na cząstki, jeśli mamy małe ziemniaki wystarczy pokroić na ćwiartki. Pora kroimy w drobne paseczki, wrzucamy na patelnię, przyprawiamy i podsmażamy na oleju, aż zmięknie. Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy do nich serek kanapkowy (o kaloryczności około 155kcal/100g) i dokładnie miksujemy. Dodajemy podsmażonego pora i mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę.

Piekarnik nagrzewamy do 180st, wkładamy tortownicę z drożdżowym spodem i podpiekamy około 10-15 minut. Następnie wyciągamy, na dnie układamy ziemniaki. Do pora z żółtkami dodajemy ubite na sztywną pianę białka i delikatnie mieszamy, po czym wylewamy masę jajeczno-porową na warstwę ziemniaków. Pieczemy jeszcze około 30 minut, aż wierzch zapiekanki lekko się przyrumieni.
kristal
 
Posty: 348
Rejestracja: 06 sty 2013, 11:06

Gołąbki z porem

Postautor: kristal » 22 wrz 2013, 5:58

ryż biały suchy (100g)
kapusta biała (500g)
2 duże pory (400g)
przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa)

liście białej kapusty

Główkę kapusty obgotowujemy kilka minut we wrzątku, jak liść odchodzi od reszty, to go odcinamy i sparzamy tak kolejno największe liście z kapusty. Jeden liść ma ok. 20kcal.

Pozostałą kapustę (ok. 500g) drobno siekamy i gotujemy w wodzie z odrobiną soli, do miękkości, po czym dokładnie odsączamy na sicie. Ryż gotujemy zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. Pory kroimy w paseczki i podsmażamy. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy.

Rozkładamy sparzone liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy. Gołąbki układamy garnku, podlewamy na ok. 1-2cm wodą i dusimy pod przykryciem ok. godzinę. Z podanych proporcji wychodzi 10szt.



Niedziela z dietą:)
kristal
 
Posty: 348
Rejestracja: 06 sty 2013, 11:06

Łosoś :)

Postautor: królowa_margot » 24 wrz 2013, 17:45

filet z łososi ze skórą (bez łusek i ości) – ok. 500 g
dymka – mały pęczek
papryka chili – 1 sztuka
papryka czerwona lub żółta (najlepiej podłużna, ale zwykła też będzie ok) – 1 sztuka
cytryna – 1 sztuka
nasiona kopru włoskiego (szukać w dziale z dziwnymi przyprawami)
oliwa
pieczywo czosnkowe

Włączamy piekarnik, funkcja grill, pełna moc (u mnie ustawia się na 220 stopni)
Papryki i dymkę kroimy w grube plastry (usuwamy nasiona z papryczek).
Obie strony łososia kropimy oliwą, solimy i pieprzymy.
Ścieramy na drobnej tarce skórkę z całej cytryny i wcieramy razem z solą i pieprzem w rybę.
Do dość dużego naczynia żaroodpornego (musi wejść łosoś i warzywa po bokach) wlewamy oliwę, sporo i umieszczamy w nim nasz filet skórą do góry.
Wrzucamy do piekarnika (środkowa półka) i pieczemy 14 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i nożem oraz szczypcami (lub palcami) oddzielamy skórę od reszty nie niszcząc jej przy tym. Przewracamy ją (samą skórę) na drugą stronę, posypujemy szczyptą soli oraz nasionami kopru, przewracamy na drugą stronę. Przewracamy przy okazji warzywa żeby się nie spaliły z jednej strony i z powrotem do piekarnika na 5 minut.
Wyjmujemy raz jeszcze, obracamy naszą skórę do pozycji z której zaczęliśmy, solimy, pieprzymy i na 5 minut do piekarnika.

Smacznego
królowa_margot
 
Posty: 3
Rejestracja: 24 wrz 2013, 17:33

Kotlety z kalafiora

Postautor: kristal » 09 paź 2013, 18:19

kalafior (500g)
1 cebula (100g)
1 jajko (60g)
siemię lniane (20g)
bułka tarta (40g+20g)
przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa)

Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odsączamy i studzimy. Następnie drobno siekamy nożem (nie miksujemy). Cebulę kroimy w kostkę i dusimy z przyprawami pod przykryciem kilka minut. Do miski wrzucamy pokrojonego kalafiora, podsmażoną cebulę, siemię lniane, surowe jajko i bułkę tartą (40g). Całość przyprawiamy i dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy na około 30 minut . Zwilżoną dłonią formujemy małe kotlety, obsypujemy je lekko bułką tartą i układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy na małym ogniu, z dwóch stron, aż będą rumiane.
kristal
 
Posty: 348
Rejestracja: 06 sty 2013, 11:06

PoprzedniaNastępna

  • Similar Topics
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Wróć do Przepisy kulinarne i gotowanie

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]

cron

» Tu dostaniesz chwilówkę bez BIK! «